Diagnosticul cu ultrasunete (ultrasonografia) este o metodă populară, nedureroasă și foarte informativă pentru examinarea pacienților cu o varietate de probleme. Este imposibil de supraestimat importanța ultrasunetelor în depistarea precoce a tumorilor și a altor patologii grave. Este important de știut: colectarea și interpretarea datelor cu ultrasunete de diagnostic ar trebui efectuate de un specialist cu cunoștințe teoretice profunde și experiență practică vastă. La urma urmei, sănătatea, și uneori chiar viața pacientului, depinde de corectitudinea diagnosticului!
Ecografia utilizează un dispozitiv numit transductor de ultrasunete pe suprafața pielii, care trimite unde ultrasonice și ascultă un semnal de ecou. Un computer convertește undele ultrasonice într-o imagine. Un profesionist calificat poate vedea, măsura și identifica structurile din imagine. Un lucrător medical citește apoi imaginile pentru a ajuta la diagnosticarea problemei.
Ecografia: scopuri
Ecografia oferă o imagine în timp real a ceea ce se întâmplă în interiorul corpului. Funcționează ca un aparat de fotografiat care fotografiază părți ale corpului sau procese interne în timp real.
Ecografia se folosește pentru evaluarea dimensiunii, formei și densității țesuturilor pentru a ajuta la diagnosticarea anumitor condiții medicale. În mod tradițional, imagistica cu ultrasunete este excelentă pentru examinarea abdomenului fără a fi nevoie să fie deschis.
Ecografia este adesea utilizată pentru diagnosticarea:
- Bolilor vezicii biliare sau calculi biliari
- Pietrelor la rinichi sau bolilor de rinichi
- Bolii hepatice
- Apendicitei
- Chisturilor ovariene
- Sarcinei ectopică
- Extinderei uterine sau fibroame și alte boli
Ecografia este cel mai des utilizată pentru a monitoriza dezvoltarea uterului și a fătului în timpul sarcinii. De asemenea, poate fi folosită pentru a evalua glandele, noduli mamari, boli ale articulațiilor, oaselor și testiculelor sau pentru a ghida acele în biopsii.
Ultrasunetele pot fi folosite și pentru a recunoaște fluxul de sânge sau de lichid care se deplasează spre sau dinspre transductor. Aceasta utilizează suprapuneri colorate pe imagine pentru a arăta direcția de curgere. Țesuturile foarte dure și dense sau spațiile goale, cum ar fi organele umplute cu gaz, nu conduc undele ultrasonore și, prin urmare, nu sunt vizibile cu ultrasunete.
Adesea, medicii prescriu o ecografie înainte de a trece la tehnici imagistice care au șanse mai mari de complicații.
O tomografie computerizată (CT), de exemplu, vă expune la o expunere semnificativă la radiații.
Înainte de ecografie
Lucrătorii medicali prescriu ecografiile ca test de primă linie, de obicei împreună cu analize de sânge. Nu uitați să întrebați medicul dumneavoastră dacă trebuie să urmați instrucțiuni speciale înainte de ecografie.
Lucrătorii medicali vă cer adesea să nu mâncați sau să beți timp de șase ore înainte de o ecografie abdominală pentru a examina vezica biliară. În alte cazuri, vi se poate cere să beți câteva pahare de apă și să nu urinați, de exemplu înainte de o ecografie a vezicii urinare.
Timpul desfășurării ecografiei
De obicei, o ecografie nu durează mai mult de 30 de minute. În cele mai multe cazuri, este important să veniți cu aproximativ 15 minute înainte de ecografie pentru a completa formularele și, eventual, pentru a răspunde la alte întrebări. În cazul în care ecografia necesită să consumați lichide pentru a vă umple vezica urinară, este posibil să trebuiască să beți apă înainte de examinare.
După ce specialistul a primit toate imaginile, se va consulta cu radiologul (un profesionist din domeniul sănătății instruit să citească imaginile) pentru a se asigura că nu sunt necesare alte vizualizări. Conform protocoalelor medicale, radiologul trebuie să interpreteze imaginile de la ecografie înainte de a trimite raportul către furnizorul de servicii medicale. Lucrătorul medical împărtășește apoi rezultatele cu pacientul.
Ce să purtați
Purtați ceva confortabil și ușor de îndepărtat atunci când mergeți la programarea medicului pentru ecografie. În cele mai multe cazuri, va trebui să expuneți doar partea de piele pe care examinatorul trebuie să o acceseze. O ecografie abdominală, de exemplu, poate fi efectuată în pantaloni și în cămașă. Va trebui pur și simplu să vă ridicați cămașa pentru a vă expune abdomenul.
În cazul unei ecografii transvaginale, va trebui să vă dezbrăcați sub talie, inclusiv să vă scoateți lenjeria intimă.
În timpul unei ecografii
În multe cazuri, ecografia se termină înainte de a vă da seama. Iată la ce vă puteți aștepta:
Pe parcursul ecografiei
O ecografie este efectuată de un singur examinator chiar la patul pacientului. Acesta vă va cere să vă dezbrăcați suficient pentru a expune zona care urmează să fie examinată și să vă întindeți pe pat.
Specialistul va acoperi transductorul cu un gel conductiv care se simte ca un lubrifiant. Dacă este posibil, în funcție de instrumentele și materialele disponibile, gelul va fi cald. Specialistul va trece apoi transductorul peste piele, uneori cu multă presiune. Uneori, presiunea poate provoca un ușor disconfort.
Utilizând sonda pentru a indica zonele de interes, specialistul va face fotografii cu ajutorul unui computer și poate folosi mouse-ul pentru a trasa linii pe ecran. Liniile ajută la măsurarea mărimii, asemănător unui instrument de măsură virtual. Veți putea să observați întreaga procedură și chiar să puneți întrebări pe tot parcursul acesteia.