Metode de bază de cercetare de laborator.
În prezent, se efectuează următoarele tipuri de metode de cercetare de laborator:

Analize de sânge. Este considerată una dintre cele mai importante metode de cercetare de laborator, deoarece vă permite să identificați orice modificări nedorite ale stării organelor și sistemelor. Un test de sânge poate fi general și biochimic.
Analiza urinei. Este folosit pentru a determina boli ale sistemului genito-urinar. Cu ajutorul acestuia, este posibil să se identifice apariția sau dezvoltarea bolilor în stadiile inițiale. Pe baza datelor obținute în timpul acestei analize, este posibil să se creeze o dietă ideală pentru pacient.

Analiza fecale. Se efectuează pentru a identifica problemele în activitatea tractului gastrointestinal. Pe baza rezultatelor unei astfel de analize, este posibil să se tragă concluzii clare despre prezența paraziților, inflamația în tractul gastrointestinal etc.
Analiza microbiologică. Acest tip de analiză se efectuează pentru a detecta microorganismele dăunătoare. Acest tip de cercetare de laborator poate fi efectuată prin diferite metode, inclusiv prin cultură și microscopie.
Analiza histologică. Se efectuează pentru a detecta neoplasmele de natură oncologică. Analiza se realizează prin prelevarea de probe de țesut din corpul pacientului.
Analiza citologică. Este folosit pentru a diagnostica neoplasmele.

Cercetări de laborator și instrumentale.
Se obișnuiește să se numească studii de laborator și instrumente un set de metode și instrumente utilizate pentru efectuarea analizelor necesare pentru diagnosticarea bolilor. Alegerea unui instrument și a unei metode specifice utilizate pentru analiză se efectuează în conformitate cu scopul studiului.

În funcție de aceasta, există:

Cercetări imunologice. Acestea sunt efectuate pentru a evalua starea sistemului imunitar al pacientului.
Studiul predispoziției genetice. Este necesar să se identifice predispoziția unei persoane la apariția sau dezvoltarea anumitor boli, precum și să se determine factorul Rh, nivelul de coagulare a sângelui etc.
Studii hormonale. Acestea sunt efectuate pentru a determina corectitudinea și eficiența sistemului endocrin, pentru a identifica bolile care au apărut ca urmare a unui dezechilibru hormonal.
Diagnosticul bolilor infecțioase. Metodele moderne de laborator și de cercetare instrumentală se disting prin precizie ridicată, ceea ce permite detectarea în timp util a oricăror tipuri de infecții.


Cercetare de laborator clinic.
Conceptul de cercetare clinică de laborator este înțeles ca teste și experimente care sunt efectuate cu participarea oamenilor. Acestea sunt efectuate pentru a evalua eficacitatea noilor medicamente, tratamente. Scopul lor cheie este de a identifica posibilele efecte secundare.